Conform dictionarului vinificatorului cuvantul----->> VIN = bautura obtinuta prin fermentatia alcoolica completa sau partiala a strugurilor zdrobiti sau supusi unor prelucrari autorizate, ori a mustului de struguri proaspeti.<<-------
Vinurile se pot clasifica dupa diverse criterii:
-dupa originea plantei ( daca sunt sau nu struguri de vita nobila);
-dupa culoare( alb , rosu sau roze);
-dupa aroma (aromate si nearomate);
-dupa continutul in zahar ( seci si dulci);
-dupa modul de comportare la consum( linistite si cele care degaja bule de gaz)
Vinul contine sub forma asimilata , o serie de compusi ca : zaharuri , alcool etilic, glicerol, acizi organici,saruri minerale, substante tanante, mici cantitati de vitamine, etc.
Un litru de vina are cca 9-10% vol de alcool ceea ce reprezinta cca 25 % din necesarul zilnic al organismului.
Alcoolul etilic are o actiune fiziologica directa asupra aparatului digestiv , circulator si a sistemului nervos.
Consumarea unor cantitati mai mari repetate , mai ales sub forma de bauturi tari , poate produce unele afectiuni ale sistemului nervos , ale ficatului, etc.
VIN ACRU - gustrul acru de datoreaza unei boli cauzate de "mycroderma vini " , care transforma vinul in otet .
Legea interzice punerea in vanzare a vinurilor otetite.
VIN ACUT- se spune despre un vin care acuza un dezechilibru intre alcool si aciditate acesta "pisca" brutal limba degustatorului.
VIN "AGRESIV" - se spune despre un vin care ataca papilele gustative , acesta se datoreaza unui exces de aciditate ca urmare a maturitatii insuficiente a strugurilor.
VIN ALCOOLIZAT - este vinul obtinut din must , partial fermentat, la care se adauga distilat de vin sau alcool alimentar .
VIN AMAR- boala anaeroba, care provoaca amareala vinului.Amareala se produce in vinurile slab acide in care ataca glicerina si acidul tatric.
VIN AMPLU- se spune unui vin ca este "amplu" atunci cand gustul , savoarea formeaza un echilibru perfect. ( Muscat Ottonel sau Busuioaca de Bohotin )
VIN ARTIFICIAL - bauturi alcoolice la care impropriu li se adauga denumirea de vin.
VIN ASPRU - un vin " aspru" este dezagreabil la gust. pe produce dn cauza vinificarii dezagreabile.
VIN AUSTER- este un vin caruia nu ii lipsesc calitatile , dar continutul prea ridicar de tanin nu ii permite degustatorului sa ii aprecieze adevarata valoare .
VIN DE CAFEA- vin rosu usor si fara pretentii care le da suplete deosebita, numite si " vinuri de o noapte" deoarece pastrearea lui nu dureaza mai mult de o noapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu