SCURT ISTORIC
Odata cu trecerea timpului obiceiul de a organiza ospete festive se pierde dar este de asteptat totusi ca unele evenimente sa fie tratate ca atare.
Paul Faure relateaza ca pe la 1500 i.e.n se folosea " o masa rotunda de lemn cu trei picioare" cu scaunele putine la numar deoarece se manca stand jos , modalitate care inca este folosita si in zilele noastre in unele locuri rurale.
Hesiod ( sec VII i.e.n) mentioneaza ospetele ca o practica obisnuita .
Platon insa relateaza in opera sa " Banchetul" ca oamenii stateau in vremea aristocratilor cate doi sau trei pe paturi dispuse in potcoava in jurul mesei.Pe patul din capul mesei se afla gazda iar locul din dreapta sa fiind rezervat oaspetelui de onoare.
Grecii mancau insa intinsi pe pat sprijiniti pe coate.
Dimitrie Cantemir descrie o nunta la romani in care sarbatoarea incepea Joia si se termina Sambata .
Binenteles ne putem da seama ca in zilele noastre o masa festiva se desfasoara alaturi de un numar mai mic sau mai mare de persoane fiecare avand locul sau la masa .In capul mesei se aseaza persoana pe care o apreciem cel mai mult, de obcei un barbat din familie , cel mai batran( cel putin la noi in familie asa se desfasoara lucrurile) iar celelalte locuri neocupate sunt destinate invitatilor.Daca acestia sunt in cuplu ei se aseaza unul langa celalalt.Cel mai aproape de iesirea sper bucatarie se aseaza gazda care serveste invitatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu