marți, 28 ianuarie 2014

Aranjarea mesei

      Si daca prima postarea a blogului se refera la istoria culinara m-am gandit sa intru cu pasi marunti in lumea culinara .
      Urmatorul subiect pe care il abordez  se refera la aranjarea unei mese festive.
      Se obisnuieste azi sa se organizeze mese festive fie la restaurant fie in locuinta. Cele organizate la restaurant , desi nu ofera atmosfera familiala si sunt mai pretentioase in ceea ce priveste eticheta , au avantajul ca scutesc pe cei ce le oragnizeaza de efortul de preparare a mancarurilor , de grija aprovizionarii cu diferite alimente si bauturi, de pregatirea si aranjarea ospatului si reorganizarea locuintei in ordinea ei obisnuita.
      Fie ca este vorba de o onomastica, de casatorie , de revelion sau orice alt eveniment , aranjarea mesei depinde de numarul de invitati , de natura relatiilor cu acestia si de felul mesei.Gazda este cea care alege ce anume se potriveste fiecarui eventiment organizat astfel  incat intentiile si posibilitatile sale sa colaboreze si cu propriul gust .

   Masa trebuie sa corespunda cu numarul de invitati , ca acestia sa nu se incomodeze unii pe altii in timpul servirii mesei.Se apreciaza circa 60 cm pentru un invitat reprezentand spatiul alocat intre fiecare invitat asezat la masa.
  Aranjarea tacamurilor coincide aproape la toate popoarele si in toate circumstantele , dat fiind ca este rezultata din nevoi si modalitati proprii anatomiei si fiziologiei umane normale.
Urmatoarea fotografie va prezinta modul in care se aranjeaza farfurile si tacamurile la masa.

Organizarea, aranjarea si servirea mesei

 SCURT ISTORIC 
  Odata cu trecerea timpului obiceiul de a organiza ospete festive se pierde dar este de asteptat totusi ca unele evenimente sa fie tratate ca atare.
  Paul Faure relateaza ca pe la 1500 i.e.n se folosea " o masa rotunda de lemn cu trei picioare" cu scaunele putine la numar deoarece se manca stand jos , modalitate care inca este folosita si in zilele noastre in unele locuri rurale.
 Hesiod ( sec VII i.e.n) mentioneaza ospetele ca o practica obisnuita .
  Platon insa relateaza in opera sa " Banchetul"  ca oamenii stateau in vremea aristocratilor cate doi sau trei pe paturi dispuse in potcoava in jurul mesei.Pe patul din capul mesei se afla gazda  iar locul din dreapta sa fiind rezervat oaspetelui de onoare.
 Grecii mancau insa intinsi pe pat sprijiniti pe coate.
 Dimitrie Cantemir descrie o nunta la romani in care sarbatoarea incepea Joia si se termina Sambata .
  Binenteles ne putem da seama ca in zilele noastre o masa festiva se desfasoara alaturi de un numar mai mic sau mai mare de persoane fiecare avand locul sau la masa  .In capul mesei se aseaza persoana pe care o apreciem cel mai mult, de obcei un barbat din familie , cel mai batran( cel putin la noi in familie asa se desfasoara lucrurile) iar celelalte locuri neocupate sunt destinate invitatilor.Daca acestia sunt in cuplu ei se aseaza unul langa celalalt.Cel mai aproape de iesirea sper bucatarie se aseaza gazda care serveste invitatii.